Vyjadrenie vedenia Čadce k mimoriadnej situácii

Čadca - Stav Horelického mosta, ktorý je dlhodobo v havarijnom stave, dospel do  vážneho štádia.  Prevádzku cez komunikáciu  obmedzujú a chystajú jej definitívnu uzáveru.   V prvom kroku  radnica v spolupráci s radom zainteresovaných úradov a inštitúcii rozhodlo, že  po objekte už nebudú môcť jazdiť vozidlá z nebezpečným nákladnom, neskoršie i tranzitná kamiónová doprava.

Horelický most je kľúčovou trasou do centra Čadce, je súčasťou medzinárodného ťahu do Česka a Poľska, komunikáciou medzi Žilinou a Čadcou. Situácia preto sťažuje život obyvateľom i a komplikuje každodennosť v meste. Stav je ale vážny a kompetentní dospeli k rozhodnutiu situáciu definitívne vyriešiť.

Kým most zatvoria, zodpovední musia pripraviť vhodné obchádzkové trasy, tak aby bola Čadca prejazdná.  Do centra vedie už len tunel Horelica, ktorý kapacitne nestačí a v prípade nehôd by neexistovala náhradná  komunikácia.

Čo treba všetko urobiť?  Opraviť Bukovský most – vymeniť drevené laty, spriechodniť železničné priecestie na ulici A. Hlinku, upraviť cestu U Capkov, ktorá bude slúžiť predovšetkým záchranným zložkám a  dobudovať cestu Bukov – Podzávoz.

Opravu mosta pôvodne plánovali až po dokončení diaľnice D3.  Umožní odkloniť tranzitnú dopravu z mesta. Podľa posledných informácii  majú úsek Čadca, Bukov – Svrčinovec začať stavať budúci rok s termínom dokončenia v roku 2019. Stav mosta však už nestrpí odklad, hrozí, že sa zrúti. Jeho stav každodenne monitorujú.

Primátor Milan Gura: „Som rád, že sa nám podarilo v ťažkej situácii nájsť riešenie ohľadom pripravovaných obchádzkových trás. Rokovania s odborníkmi neboli jednoduché. Najmä sprejazdnenie železničného priecestia na ul. Andreja Hlinku je dobrá správa. Som si vedomý, že to nebude pre nás všetkých v Čadci ľahké. Doprava na Kysuciach ako i v celom Žilinskom kraji je veľmi komplikovaná. Prosím preto občanov o ohľaduplnosť a veľkú dávku trpezlivosť pri prípadných zdržaniach, ktoré však nijako nedokážeme ovplyvniť. Situáciu musíme definitívne vyriešiť." /mestocadca.sk/